Fastcloud

GreekEnglish

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 15:31

Ανάπτυξη Στρατηγικής ΕΚΕ

Συντάκτης:  Διευθύνων Σύμβουλος
Στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Ουσιαστικά η ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την επιχείρηση που θέλει να δρομολογήσει την πορεία της στο αυλάκι της Κοινωνικά Υπεύθυνης Επιχείρησης.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συνίσταται σε δράσεις και συμπεριφορά που αφορούν στο τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία.

Δηλαδή, μια Εταιρεία Κοινωνικά Υπεύθυνη έχει θέσει προτεραιτότητα την:

-Οικονομική αποτελεσματικότητα

-Κοινωνική Δικαιοσύνη

-Προστασία Περιβάλλοντος

Προκειμένου να γίνουμε πιο κατανοητοί καθώς πρόκειται για μια μάλλον νέα έννοια για την επιχειρηματική αγορά της Ελλάδας, ας αναλύσουμε έναν προς έναν τις παραπάνω διαστάσεις της ΕΚΕ.

Οικονομική διάσταση

 

Η προσαρμογή της εταιρείας στις αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος όπως αυτές προκύπτουν από τις εθνικές και παγκόσμιες συγκυρίες και συνθήκες, είναι μια δεδομένη ικανότητα για την Κοινωνικά Υπεύθυνη Εταιρεία. Η προσαρμογή της επίσης στις περιβαλλοντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα γύρω της. Παράδειγμα αποτελεί αρτοποιείο που ενώ αυξάνεται η τιμή της καύσιμης ύλης (πετρέλαιο), δεν μεταφέρει την αύξηση αυτή στους πελάτες της σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ακριβώς με γνώμονα να προστατέψει το ήδη χαμηλό εισόδημά τους.

Η εταιρική διαφάνεια και η υπεύθυνη διακυβέρνηση είναι επίσης ένα ακόμα δεδομένο της οικονομικής διάστασης της ΕΚΕ. Μάλιστα αποτελεί ισχυρό πόλο προσέλκυσης επενδυτών αν αναφερόμαστε σε εισηγμένες επιχειρήσεις απόλυτης διαφάνειας συνεπάγεται την αυξημένη εμπιστοσύνη των μετόχων.

Η προσφορά στην τοπική οικονομία, ακόμα και σε Εθνικό Επίπεδο είναι και αυτό ένα ισχυρό δεδομένο καθώς ενισχύει το προφίλ της εταρείας η οποία συντελεί με τις προσπάθειές της στην οικονομική ευημερία και του άμεσου οικονομικού περιβάλλοντος. Παράδειγμα μια εταιρεία η οποία έχει έδρα στο Αγρίνιο, αγοράζει πρώτες ύλες και έχει το σύνολο του προσωπικού της από το νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι σαφές ότι στηρίζει και ενισχύει την τοπική κοινωνία. Αν μάλιστα αυτή η εταιρεία καταφέρνει να εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό, ουσιαστικά συνεισφέρει και στην ελληνική οικονομία τα μέγιστα από τη δρατηριότητά της.

Κοινωνική Διάσταση

Μία Εταιρεία Κοινωνικά Υπεύθυνη έχει ως προτεραιότητα την Ασφάλεια και Υγιεινή στο χώρο εργασίας. Είτε εφαρμόζοντας το πρότυπο OHSAS είτε άλλες ισοδύναμες πρακτικές και συστήματα. Πέραν αυτού είναι βασικός ο σεβασμός (θεμελιώδης) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα με την ίση μεταχείριση και την εξάλειψη ανισοτήτων και διακρίσεων είτε λόγω φύλου (ανδρών-γυναικών), είτε λόγω φυλετικής προέλευσης (Πακιστανοί-Έλληνες), είτε μεταξύ ΑΜΕΑ και των υπολοίπων.

Ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία στο χώρο της δουλειάς, αντιμετώπιση με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον εργαζόμενο που παράγει έργο και κέρδη.

Σύνδεση απαραίτητα με τις τοπικές κοινωνίες. Ένας άξονας είναι η πρόσληψη προσωπικού από την τοπική κοινωνία που προαναφέρθηκε. Το επίπεδο που συζητάμε τώρα αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό. Μια επιχείρηση Χ λοιπόν είναι εγκατεστημένη στην Κομοτηνή όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι. Θα πρέπει αυτή η εταιρεία αν θέλει να θεωρείται Κοινωνικά Υπεύθυνη, να αναγνωρίζει το δικαίωμα προσευχής το μεσημέρι κάθε Παρασκευής στους μουσουλμάνους εργαζόμενους, σεβόμενη το θρήσκευμά τους. Άρα να είναι συνδεδεμένη λοιπόν η εταιρεία με την τοπική κοινωνία και να αφουγκράζεται τις ιδιαίτερες ανάγκες που υπάρχουν.

Προστασία Περιβάλλοντος

Η Κοινωνικά Υπεύθυνη Εταιρεία αναλαμβάνει την υιοθέτηση Κανόνων Δεοντολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά τον περιορισμό χρήσης πόρων αφενός και τη μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών αφετέρου (αποβλήτων, αερίων θερμοκηπίου, κ.ο.κ.). Η σύννομη λειτουργία της με την Εθνική και Διεθνή Περιβαλλοντική Νομοθεσία είναι επίσης αυτονόητη. Μάλιστα χρησιμοποιεί πρότυπα και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (π.χ. ISO 14001) προκειμένου να επιτύχει αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικά ενεργών δεικτών που άπτονται των περιβαλλοντικών επιδόσεών της.

Όμως η Κοινωνικά Υπεύθυνη Εταιρεία δεν περιορίζεται εκεί, στα ημέτερα «εδάφη». Σκοπός της είναι να μπορέσει να επικοινωνήσει στα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) τη βούληση για βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλη την αλυσίδα προμηθειών, στο προσωπικό, στους πελάτες. Σε συνεργασία π.χ. με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλους τοπικούς φορείς να συνεισφέρει με δράσεις στην αφύπνιση του κοινωνικού ιστού για τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.

Να δημοσιοποιήσει με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιδόσεις της, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της στα πλαίσια μιας επικεντρωμένης στο περιβάλλον καμπάνιας ενημέρωσης.

H FastCloud είναι σε θέση να αναλάβει για λογαριασμό σας, την ανάπτυξη στρατηγικής ΕΚΕ, η οποία πέρα από τη συμμόρφωση θα οδηγήσει σε προστιθέμενη αξία για το επιχειρηματικό σας προφίλ. Η ανάπτυξη της στρατηγικής από εμάς πραγματοποιείται:

  • Με την ενσωμάτωση των εταιρικών αξιών, των εταιρικών στόχων και τη θέση που κατέχει η επιχείρηση στην αγορά
  • Με την ενσωμάτωση των πολιτικών διακυβέρνησης για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση των κινδύνων φήμης και τη δημιουργία αξίας για την επιχείρηση
  • Τη σύνδεση με την επενδυτική κοινότητα προκειμένου να καθιερωθεί συνεχής επικοινωνία για τις εταιρικές δεσμεύσεις και αποτελέσματα των προσπαθειών.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 12:28
Διευθύνων Σύμβουλος

Διευθύνων Σύμβουλος

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία Άρθρα από Διευθύνων Σύμβουλος

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία αυτή: « Απολογισμός ΕΚΕ

Τελευταία Νέα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η παροχή οικονομικών…...

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:53 στην κατηγορία Προγράμματα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η παροχή οικονομικών…...

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:53 στην κατηγορία Προγράμματα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ FRANCHISING

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η αναβάθμιση των…...

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:21 στην κατηγορία Προγράμματα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΣΤΟΧΟΣ: Η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων νέων ή…...

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 10:57 στην κατηγορία Προγράμματα

Τρία νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μεταποίηση θα προκηρυχθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017

Τρία προγράμματα του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 170…...

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 13:19 στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις

Καθεστώτα ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Ο Αναπτυξιακός Νόμος (Α.Ν.)…...

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 12:19 στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις

Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ

Στόχος Προγράμματος: Η σύνδεση της έρευνας και…...

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 09:34 στην κατηγορία Προγράμματα

ΕΣΠΑ: Στα μέσα Οκτωβρίου οι δεύτεροι κύκλοι και των τεσσάρων δράσεων

ΕΣΠΑ: Στα μέσα Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι…...

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 11:53 στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις

Σύγχρονη Μεταποίηση

Το Πρόγραμμα « Σύγχρονη Μεταποίηση »αφορά στη…...

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 13:01 στην κατηγορία Προγράμματα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ LEADER ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ LEADER ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ…...

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 09:10 στην κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις

Ε.Κ.Ε. - CSR Ανάπτυξη Στρατηγικής ΕΚΕ

FastCloud - Θεσσαλονίκη

Λεωφ. Παπανικολάου 27
Τ.Κ.  570 10, Ρετζίκι
Τηλ.: 2310 756320
Fax:  2310 756320

Fastcloud Ρωσία

Selezneva 201

Krasnodar

Tel. +7 918 431 07 91

Fastcloud -Αθήνα

Αγίας Παρασκευής 9

Άνω Πέυκη 15121

Τηλ 6944522385

FastCloud - Κύπρος

Κόδρου 4, 2028, Στρόβολος
Nicosia - Cyprus
Tel.: +357 22510091
Fax: +357 22510041

Fastcloud - Αζερμπαϊτζάν

Suleyman Rustem, 82, 

Baku

Tel.: +994(12)4372489

 

FastCloud - Ουκρανία

Grecheskaya 1
Odessa - Ukraine
Tel.: +38 048771 7714

Fastcloud -Λαμία

Αθηνών 134, Λαμία

Τ.Κ. 35100

Τηλ.-Φαξ: 2231400393

Κιν.: 6985780168